Tuesday, November 10, 2009

NAK JADI WANITA UNGGUL????


Mengetahui hukum hakam mengenai haidh adalah fardhu ain bagi setiap wanita islam.Ianya wajib dipelajari walaupun terpaksa keluar untuk mempelajarinye...

Al khatib al-Syirbini berkata:"Seseorang wanita wajib keluar untuk mempelajari hukum hakam berkaitan dengan haidh,isthihadah dan nifas. Jika si suami mengetahuinya,die wajib mengajar isterinye. Jika si suami tidak mampu menerangkan hukum hakam berkenaan haidh maka isteri boleh keluar untuk bertanyakan ulama. Malahan ia wajib keluar dan haram bagi suami menghalangnye keluar kecuali jika suami mampu menberikan jawapan apabila ditanya,maka memadailah dengan jawapan si suami. Perempuan tidak boleh keluar untuk menghadari majlis ilmu atau majlis zikir kecuali dengan izin suaminye"....

Bila baca kata2 nie ana rase terpanggil tuk berkongsi dengan sahabat2 sume berkaitan ngan masalah wanita walaupun diri ini agak malu untuk mengetengahkan hal yang berkait rapat dengan diri kita setiap bulan. Tetapi tiade istilah malu dalam menuntut ilmu. Tambahan pula ilmu ini wajib dipelajari sameada bagi kaum hawa mahupun adam kerana bagi kaum adam mereka wajib untuk mengajarkanye kepada zaujah dan anak2 perempuan mereka nanti.Maka bekalkan diri anda sebaik mungkin.tetapi!!!jangan salah guna ilmu yang kita dapt.IKHLASKAN HATI DALAM MENCARI ILMU ALLAH

Disini ana gunakan konsep soal jawab sebagaimana yang telah ana baca dalam buku FIQH WANITA MODEN.Semoga ianya dapat memberi kefahaman yang lebih mendalam untuk kita semua.

1)Apakah pengertian haidh?
Dari segi bahasa: turun sesuatu secara mengalir
Istilah: darah yang keluar dari rahim wanita yang sudah baligh kerana fitrah semulajadi kejadianye bukan kerana penyakit.

Firman Allah SWT yang bermaksud:mereka bertanya kepadamu tentang haidh.Katakanlah:"haidh itu adalah suatu kotoran"
ianya dinamakan sebagai kotoran kerana warnanye yang kotor,baunye yang busuk dan boleh mendatangkan kemudharatan.

2)Adakah haidh berlaku pada haiwan?
Ya,terdapat haiwan yang mempunyai haidh iaitu arnab,dubuk,kelawar,unta ,anjing,cicak,kuda dan lain-lain.

3)Bagaimanakh dengan wanita yang bencikan kedatangan haidh?
Seseorang wanita yang benci dengan kedatangan haidh pada dirinya adalah berdosa.Ia dianggap cetek ilmu pengetahuan. Sebenarnye kedatangan haidh menandakan kesuburan organ peranakan wanita,ia amat penting bagi setiap wanita.Tanpa kedatangan haidh mungkin organ peranakan bermasalah dan mungkin menandakan ia mandul oleh itu kaum wanita mestilah redha dan bersyukur dengan ketentuan Allah SWT sabda Rasulullah SAW: "sesungguhnya ini adalah suatu urusan yang telah ditentukan Allah kepada perempuan-perempuan keturunan Adam"

4)Kenapakah ada wanita yang merasa sakit ketika kedatangan haidh?
Rasa sakit kedatangan haidh adalah biase terutamanye dalam kalangan wanita yang belum berkahwin.Kebiasaan ini akan hilang apabila meningkat usia lebih kurang 25 tahun.

5)Apakah warna darah haidh?
Dalam satu hadith riwayat Abu Daud-al-Nasa'ie dan al-Hakim menyatakan darah haidh berwarna hitam hal ini adalah berdasarkan sabda Rasulullah SAW: sesungguhnya darah haidh itu ialah darah hitam yang diketahui(warna dan baunye)
menurut Ulama mazhab Syafie pula terdapat 5 warna darah haidh iaitu:
 1. hitam
 2. merah
 3. kuning
 4. kuning kemerahan
 5. kuning keputihan
manakala menurut pendapat mazhab Hanafi terdapat 6 warna:
 1. hitam
 2. merah
 3. kuning
 4. keruh
 5. hijau
 6. warna seperti tanah

6)Apakah ciri2 darah haidh?
Nabi SAw menyifatkan ciri-ciri darah2 haidh adalah seperti berikut:
 • keadaanye pekat dan keluar berbuku-buku
 • ianya terasa hangat kerana kepanasan darah tersebut
 • ia keluar dengan perlahan dan tidak mengalir sebagai cairan yang biasa mengalir
 • mempunyai bau yang busuk dengan warnanye yang hitam dan sangat merah
I.allah pada post yang akan datang ana akan sentuh berkaitan dengan tempoh dan beza haidh dengan istihadah...
About The Author
Bie, that's my name. Im just an ordinary blogger.Ea eam labores imperdiet, apeirian democritum ei nam, doming neglegentur ad vis. Ne malorum ceteros feugait quo, ius ea liber offendit placerat, est habemus aliquyam legendos id. Eam no corpora maluisset definitiones.
Share This

0 comments:

Post a Comment

 

~Raudah Solehah~ Copyright © 2009 Fashionzine is Designed by Ipietoon for Bie Blogger Template
In Collaboration With Teen Celebrities